Jaarclub schrapt erkenning Erasmus Universiteit

In een ongebruikelijke stap heeft jaarclub Fantaal vandaag bekend gemaakt de erkenning van de Erasmus Universiteit Rotterdam als instelling voor wetenschappelijk onderwijs met onmiddelijke ingang in te trekken. Het betreft hier een schorsing voor onbepaalde tijd. Aanleiding voor deze maatregel is de zogenaamde 'pushond-affaire', waarbij de Erasmus Universiteit onder zware publicitaire druk van columnist-cabaretier Y. van het Hek overging tot strafmaatregelen jegens een rotterdamse studentenvereniging in verband met vermeende onregelmatigheden tijdens de introductieperiode ('ontgroening'). De maatregel heeft direkte gevolgen voor duizenden alumni van wie de zwaarbevochten bul op slag waardeloos dreigt te worden.

Gewaarschuwd

In een toelichting stelt een woordvoerder van Fantaal het te betreuren dat het nemen van deze maatregel noodzakelijk is: "Al sinds de jaren tachtig is er sprake van een steeds sterkere popularisering binnen de EUR. Een eerste waarschuwing hebben wij destijds al laten horen toen op Hoboken het tapijt,de luxe zitbanken en fraai gestylede oranje kuipstoeltjes werden ingeruild voor vinyl en stalen strafbankjes. Daarna werd het lemma van 'ondernemende universiteit' zodanig uitgelegd dat studenten moesten betalen voor vanzelfsprekendheden als het opbergen van jas en tas. Onbewijsbaar is dat de grote hoeveelheid gezakten voor het tentamen Finbel onderdeel was van een campagne om garderobe- en mensainkomsten op te krikken. Tenslotte moest men dan ook nog zijn eigen al dan niet met Feyenoordstickers beplakte koffiebeker gaan meenemen. In een dergelijk klimaat van vulgarisering en geestelijke armoede is de stemming dan al snel rijp voor een bijltjesdag waarbij de vermeende elite op eenvoudige wijze door een volksmenner ten onrechte aan de schandpaal genageld kan worden. In voorgaande jaren hebben wij dit meermaals aangekaart bij het College van Bestuur en zijn er door een commissie van goede diensten (de 'commissie-Borghuis',red.) verschillende aanbevelingen ter verbetering gedaan. Deze zijn echter andermaal in de wind geslagen, waardoor wij gedwongen zijn tot het nemen van deze drastische maatregel."

Begrip

In een eerste reactie stelt een woordvoerder van het College van Bestuur geschokt te zijn door de maatregel van Fantaal, maar er ook begrip voor te kunnen opbrengen: "Het is inderdaad waar dat knorrigheid en vulgariteit de laatste jaren zijn toegenomen, ook binnen de Universiteit en het CvB. Wat dat betreft kunnen wij ons niet aan de maatschappelijke trend onttrekken. Er zijn echter wel degelijk maatregelen genomen vanuit het CvB, zo denk ik aan de verplichte cursus natscheren voor eerstejaars en aan het succesvolle witte-sokkenontmoedigingsbeleid. Er zullen echter altijd lieden zijn die hun oren laten hangen naar de populaire pers. Dat mag niet, maar helaas is het in dit geval toch gebeurd, wat wij ten zeerste betreuren. De beschuldiging dat sommige leden van het CvB zelf huilend zijn weggelopen tijdens een introductieperiode moet ik echter tegenspreken."

 

*18 oktober 2000 H.I. Piccardt Brouwer

terug naar homepage Fantaal